Tekstgrootte:

Kent u de Blauwe Zones al? 

De Blauwe Zones zijn vijf plaatsen op de wereld (Okinawa [Japan], Sardinië [Italië], Ikaria [Griekenland], Loma Linda [Californië, Verenigde Staten] & Nicoya [Costa Rica]) waar mensen significant langer gezond leven. De mensen in de Blauwe Zones hebben hun leven zo ingericht dat ze zonder extra moeite op een gezonde wijze ouder worden. Ze lopen geen marathons en volgen geen speciale diëten. Nee, ze leven volgens de Blauwe Zone Principes. De succesfactoren van deze mensen zijn onderzocht door wetenschappers.

de Blauwe Zones

Blauwe Zone Principes 

Er zijn in totaal negen Blauwe Zone principes in de categorieën: fysiek, mentaal, sociaal en voeding.

#1. Men beweegt elke dag kleine beetjes. Men is voldoende actief zonder dat men er over na hoeft te denken. Dit betekent dat ze geen marathons rennen, geen zeven dagen per week aan de ijzers hangen, maar dat ze elke dag laag intensieve fysieke activiteiten doen, zoals wandelen, tuinieren, op de fiets naar het werk gaan, enz.

#2. Men eet niet te veel en neemt niet te veel calorieën tot zich. Ze stoppen met eten wanneer de maag voor 80% gevuld is. Dit doen ze niet door op een dieet te gaan, maar door hun levensstijl op hele simpele manieren aan te passen. 

#3. Men voorkomt het eten van te veel vlees en klant-en-klaar voorverpakt voedsel. Eet voldoende groente en fruit elke dag, eet elke dag een handje gezonde noten en maak maaltijden klaar met bonen.

#4. Men drinkt elke dag alcohol (Maar wel op een slimme wijze, maximaal 2 glazen rode wijn per dag. En nee, opsparen telt niet…).

#5. Men heeft een doel in het leven. Door elke dag wakker te worden en te denken: “Waarom ben ik vanochtend wakker geworden?” wordt stress verlaagd en andere welvaartziektes voorkomen. De Costa Ricanen noemen het: “Plan the vida”.

#6. Men neemt de tijd om elke dag te ontstressen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om bij thuiskomst niet te veel omgevingsgeluid te hebben van tv’s, spelcomputers en internet. Daarnaast helpt het om op tijd te komen bij afspraken of om te mediteren.

#7. Men is onderdeel van een spirituele gemeenschap. Daarbij maakt het niet uit in welk geloof je gelooft, of hoe vaak je daarmee bezig bent.

#8. Men heeft familie als hoge prioriteit. Ze investeren in persoonlijke relaties door veel tijd door te brengen met vrienden en familie.

#9. Men is omgeven door mensen die volgens de Blauwe Zone principes leven. Hoe meer de omgeving vanuit gezonde principes handelt, hoe makkelijker het is om hier zelf in mee te gaan.

 

Schrijf u vandaag nog in!   of bekijk   Bekijk Het PlusKompas programma

Deel deze kennis met uw vrienden!